Tuesday, August 9, 2011

Facebook causing Teenage Pregnacies

Facebook is a very popular online social networking media in Indonesia, this can be seen from the fact that makers of hand phones always mentioned Facebook in their products' advertisement.

Many stories have been told about people taking advantages of Facebook for their personal benefits such as extra marital affairs, etc.

Several days ago Kompas (below) reported that an official of a religious Court in Gunung Kidul, Central Java, has blamed Facebook as the cause of the increase in the number of pregnancies among teenagers and under age marriage.

Facebook 'Prompts Teenage Pregnancies' in Indonesia

Jimmy Hitipeuw | Jumat, 5 Agustus 2011 | 08:20 WIB

 
Let's chat: The image on invitations for the announcement show a face in a speech bubble, which have strengthen rumours of a new Skype feature 

JAKARTA, KOMPAS.com - A religious court official in Indonesia has blamed social networking site Facebook for a rise in teenage pregnancies and under-age marriages, a report said Thursday.

Siti Haryanti, a secretary at the religious court in Gunung Kidul, a town in Central Java, said young couples were having sex after meeting online and she had seen the number of under-age marriages increase in the past year.

“Many couples admitted they got to know each other through the site and continued their relationship until they got pregnant outside wedlock,” Haryanti was quoted as saying by a state news agency.

“The site is easy to access even to the remote villages so intensive relationships caused many teenagers to get pregnant outside marriage,” she said. Haryanti said 130 under-age couples have sought marriage licences at the religious court this year compared to 120 couples in 2010.

The legal age for marriage in Indonesia is 16 years for women and 19 years for men. A study by Yahoo! found that Indonesia is the largest and fastest growing online market in Southeast Asia, with online usage growth of 48 percent in 2010, compared to 22 percent in 2009. Indonesia has more than 22 million Facebook users.

12 comments:

Ferdinand said...

Biarpun Udah gak menggunakan FB, Sebenernya aku kurang setuju juga klo dibilang tingkat kehamilan diantara remaja dibawah umur meningkat hanya karena Social networking ini... soalnya itu lebih ke individunya masing2 sih dan tergantung tujuan user menggunakan FB ini, jadi gak sepenuhnya salah FB juga menurutku...

triesti said...

Here I thought what caused pregnancy was when sperm meets egg. Technology, huh?

colson said...

I love absurd jokes. Siti made my day :).

smp 3 lembang said...

mungkin baru Facebook yang terungkap banyak mengakibatkan kejadian seperti ini padahal sebenarnya banyak yang lebih parah seperti camfrog, dan media interaktif lainnya

Multibrand said...

@Ferdinand,
Saya setuju dengan anda, sebenarnya FB hanya sarana saja, tergantung pada orang yang menggunakannya.

@Triesti,
Yeah, the Court official must forgotten that pregnancy can happen when the sperm meets the egg.

@Colson,
I have been posting about serious things, so I think I need a break to avoid boredom.

@Smp3Lembang,
Kemungkinan begitu adanya, bang.

attayaya-taman said...

fb, twitter, plurk dan social network lainnya hanya wadah berkomunikasi, sering disalahgunakan dan disalah-artikan.
lhaaaa orang tuanya kok malah ga ngurus anaknya yang pergi main2 ma cowoknya

Multibrand said...

@Attayaya-Taman,
Anda benar seharusnya orang
tuanya yang dipertanyakan sebelum menyalahkan FB.

Meutia Halida Khairani said...

Such a pity. Lagian, pake fb buat hal aneh2 deeeh. Kurang ilmu sih mereka, makanya pikirannya aneh2 -__-”

Multibrand said...

@Meutia,
Anda benar, seharusnya mereka gunakan FB untuk hal2 yang lebih bermanfaat.

r10 said...

saya tak heran, di fb mereka mulai berkenalan kemudian berhubungan tersebut berlanjut, ada yg positif ada juga yg negatif

akhnayzz said...

tergantung bagaimana seseorang menggunakan fb itu,,

Multibrand said...

@R10,
Saya sependapat dengan anda.
Semuanya tergantung pribadi masing2.

@Akhnayzz,
Benar tergantung bagaimana maksud dan tujuan orang yang memakai FB.